V říjnu provedli výživáři v našem kraji celkem 89 kontrol provozoven stravovacích služeb. Z toho dvě kontroly byly provedeny za účelem došetření oznámených zdravotních potíží v souvislosti s možnou konzumací pokrmu z provozovny. V jednom případě nebyly zjištěny žádné závady, jen si provozovatel musí aktualizovat dokumentaci HACCP, zato v druhém případě se sice nepodařilo prokázat přímou souvislost, ale byly shledány závažné nedostatky – viz restaurace Barka.

V říjnu bylo uloženo celkem 10 pokut ve výši 18 500 Kč a 13x byl použit institut domluvy za drobnější přestupky. Ve dvou nejzávažnějších případech bylo nařízeno provedení sanitárního úklidu.
Pokud jde o preventivní činnost, vyjadřovali se výživáři ke 4 projektovým dokumentacím potravinářských podniků, terntokrát jich bylo málo, což přičítáme zmatkům se stavebním portálem. Stanovisek k zahájení činnosti se vydalo 11, např. prodejny potravin, výdejna obědů, občerstvení.

V terénu jsme zaznamenali opět stálice. Například úklid.

Tady je krásně vidět, kam dosáhne mop.

I tady mop dosáhne jen na kus.
Tento povrch podlahy vyčistit prostě nelze, i kdyby se jeden sebevíc snažil. Podlaha musí být snadno čistitelná, dezinfikovatelná, beze spár…
I všechny povrchy se musí čistit…
Jakmile se toto nečistí průběžně, už to nevyčistí nikdo.
Z těchto „kořenek“ by vám asi nechutnalo.

Nebo zamražování původně čerstvých potravin a surovin, neznačení skladovaných rozpracovaných pokrmů…

Zamrazit se mohou pouze rozpracované pokrmy nebo rozpracované suroviny. Nikoliv kus masa z výseku. Pak je ale nutné je řádně označit.
Nijak neznačené výrobky sous-vide…
Zamražování párků…
A zamražování chleba…

Syrová vajíčka. Rovněž stálice mezi závadami. Je potřeba považovat je za možný zdroj kontaminace prostředí, náčiní, ostatních potravin…

Syrová vajíčka nelze skladovat společně s potravinami, určenými ke konzumaci bez nutné tepelné úpravy.

Zpracoval: Odbor HV a PBU dne 8. 11. 2024

Foto KHS

Další články s tématem kontrol v provozovnách stravovacích služeb jsou ZDE.